Dieta, kterou vytvořil francouzský lékař Pierre Dukan, je zde několik desetiletí. Pierre Dukan se zabýval případy obezity od roku 1975 a po 20 letech práce na tomto poli vydal knihu, jejíž český překlad by asi zněl „Nemohu zhubnout“. Jeho kniha se brzy stala bestsellerem. Na popularitě diety se jistě podílelo i to, že Dukanovu dietu držely i četné celebrity (viz článek na www.de-ja-vu.cz), jako třeba Jennifer Lopez nebo Carol Middletonová. V posledních letech se Dukanova dieta rozšířila i mimo Francii a letos se stala známou i v České republice.

Pierre DukanDukanova dieta byla pro tyto pacienty převratná, už nemuseli počítat kalorie a dietní režim nebyl provázen hladem. Hlavní trik je v tom, že dieta podle Pierre Dukana je nevyvážená, jednostranně zaměřená na proteiny (bílkoviny). V tom je podobná tzv. Atkinsonově dietě, která je rovněž založena na masivní redukci sacharidů ve stravě. Na rozdíl dietního režimu, který publikoval americký lékař Dr. Robert Atkins v roce 1972, však Dukanova dieta omezuje i tuky.

Když Dr. Dukan začal pomáhat svým pacientům, byla hlavní metodou léčby nadváhy konzumace malých nízkokalorických porcí. Průvodním znakem takových diet byl hlad, a řada pacientů nebyla schopna nebo ochotna takovou dietu držet.

Jídelníček Dukanovy diety

Dukanova dieta má čtyři fáze, které se liší jídelníčkem:

1. fáze – útočná: Jí se pouze libové maso nebo vejce, tedy bílkoviny, a to 2 až 7 dnů (nejvýše 10), podle toho, jaká je potřeba hubnutí.

2. fáze – rovnoměrná ztráta: V této fázi se pravidelně střídají po 5 dnech období s čistě bílkovinnou stravou se stravou, kde jsou kombinovány bílkoviny a zelenina.

3. fáze – upevňující: Tato fáze by měla trvat 10 dnů na každý kg, který jste zhubli. V této fázi je již povoleno jíst sacharidová jídla (2x týdně) a některé druhy ovoce.

4. fáze – konečná stabilizace: Minimální omezení, 1x týdně by se měla jíst čístě bílkovinná strava, stejně jako ve fázi 1. Tato fáze by se vlastně měla dodržovat již trvale.

Rizika Dukanovy diety

Problémem této diety je nevyváženost (hodně bílkovin). Orientací na proteiny je Dukanova dieta příbuzná třeba mediálně známé dietě podle Štefana Margity. Zdravotních rizik jednostranné diety si byl vědom i sám Pierre Dukan. Ovšem ze své vlastní lékařské praxe usoudil, že rizika obezity jsou vážnější.

Jídelníček „Dukanova dieta ve 350 receptech“

Dukanova dieta ve 350 receptech (koupit knihu)Dukanova dieta je dnes nejpoužívanější metodou na hubnutí na světě. Pro jejího autora je problém nadváhy prioritně otázkou vztahu mezi potěšením a nechutí. Přibíráme proto, že se jídlem snažíme nahradit potěšení, které nám v jiných sférách života chybí, a zhubnout zase můžeme pouze tehdy, pokud nám to dělá radost.

To je jedna z hlavních zásad 350 receptů této knihy, kterou během let upravily a zdokonalily připomínky milionů čtenářů z celého světa. Jednoduché na přípravu, šťavnaté a lehké – takové jsou recepty v této knize…

Doktor Pierre Dukan vytvořil dietu, jejíž celosvětový úspěch je založen na tom, že přesně odpovídá na očekávání a požadavky těch, co ji podstupují.
Knižní podoba diety s jídelníčkem podle Pierre Dukana se konečně dočkala také českého vydání, a je možno ji objednat on-line:
> Koupit knihu „Dukanova dieta ve 350 receptech“

Závěr

I Češi dají na to, co drží celebrity, tak se Dukanova dieta stává hitem i u nás. Ovšem je třeba uvážit všechna rizika nevyvážené stravy, cesta, kterou propagují dietní odborníci třeba na blogu DoPlavek.cz a autoritativní zdroje, je možná komplikovanější, ale vede přes komplexní režimová opatření a vyváženou stravu.